Recept
Krämig broccolisoppa
Broccoli hindrar tillväxten av fria radikaler och får oss att känna oss pigga samt sägs förhindra åldrande.
4 portioner
- 1 fänkål, ansad och skivad
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 3 hela broccolistånd, i små buketter och med stammarna i tunna skivor
- 1 näve färsk dragon
- 1 näve färsk salvia
- 1 kartong alfagroddar
Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt sedan fänkålen och buljongen. Sänk värmen och låt sjuda i 5-7 minuter. Tillsätt broccolin, inklusive stammarna, och låt sjuda i ytterligare 4-5 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt dragon och salvia. Låt svalna och kör sedan soppan i en matberedare eller mixa den slät med en stavmixer. Strö över groddar och servera genast.
Morots och mandelsoppa
En soppa full av anitoxidanter som motverkar åldrande samt magnesium som främjar binjurefunktionen.
4 portioner
- 2 gula lökar, skalade och hackade
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 6 morötter, skalade och skivade
- 2 selleristjälkar, ansade och skivade
- 1 msk grönsaksbuljongulver
- 2-3 msk hackad färsk koriander, spara stjälkarna
- 2-3 msk hackad färsk persilja, spara stjälkarna
- 100 g mald mandel
Lägg löken, vitlöken, morötterna och sellerin i en stor kastrull. Tillsätt 1 1/2 liter kokande vatten och buljongpulvret. Koka upp och tillsätt örtstjälkarna. Sänk värmen och låt sjuda i 30 minuter tills grönsakerna är mjuka när man sticker i dem med en kniv. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Sila och spara buljongen. Ta bort örtstjälkarna, kör sedan grönsakerna i en matberedare eller mixa med mixerstav till slät massa. Lägg tillbaka blandningen i kastrullen, tillsätt mandeln och späd med buljongen till önskad konsistens. Värm upp soppan på nytt, servera i skålar och garnera med hackade örter.